Motivele pentru care reprezentantul unui S.R.L.-D. opteaza pentru schimbarea statutului pot fi urmatoarele:
- S-au implinit 3 ani de la data infiintarii si, conform legii, esti obligat sa faci trecerea la S.R.L. sau la o alta forma juridica.
- Nu vrei sa reinvestesti 50% din profitul anului anterior (conditie obligatorie pentru S.R.L.-D.-uri) sau ai cheltuit profitul.
- Ai decis ca, pur si simplu, un S.R.L ar fi mai avantajos pentru afacerea ta.
Administratorii S.R.L.-D.-urilor care au implinit termenul de 3 ani de la data infiintarii, incepand cu 1 ianuarie 2016 trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea formei juridice. Acestia au la dispozitie cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de S.R.L.-D.
Administratorii S.R.L.-D.-urilor care nu reinvestesc 50% din profitul anului anterior trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea formei juridice in 45 de zile lucratoare de la inceputul anului fiscal (1 ianuarie 2016). Termenul a expirat pe 3 martie 2016.
Documente necesare pentru schimbarea statutului
de SRL-D in SRL
Pentru a face trecerea de la SRL-D la SRL va trebui sa parcurgi cam aceleasi etape care se impun infiintarii unui SRL si, de data aceasta, nu vei mai fi scutit de taxele de inregistrare.
Operatiuni prealabile
- Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma (original), completata cu 3 denumiri, in ordinea preferintelor. Se va pastra aceeasi denumire, singura diferenta fiind eliminarea D-ului. Nu exista riscul ca altcineva sa fi rezervat deja denumirea respectiva.
- Dovada privind plata taxei de registru (separat pentru rezervare firma, respectiv emblema):
- 45 lei – taxa de registru;
- 27 lei, reprezentand un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare si 10% Fondul de buletin prevazute de Legea nr. 85/2014.
„Inregistrare SRL
- Cererea de inregistrare (original) – formular;
- Daca este cazul, declaratia-tip pe propria raspundere semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte, dupa caz, ca:
- persoana juridica nu desfasoara, la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani
- persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile precizate in declaratia-tip
- Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (original);
- Daca este cazul, acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (copie)
- Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor actionarilor/decizia asociatului unic, original.
- Certificatul de inregistrare (original)
- Actul constitutiv actualizat (original);
- Daca este cazul:
- Avizele prealabile prevazute de legile speciale (original);
- Imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);
- Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale
- 45 lei – taxele de registru;
- 27 lei, reprezentand un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare si 10% Fondul de buletin prevazute de Legea nr. 85/2014;
- 72 lei pentru fiecare sediu autorizat pe baza declaratiei pe proprie raspundere (45 lei taxa de registru, la care se adauga 27 lei reprezentand un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare si 10% Fondul de buletin prevazute de Legea nr. 85/2014);
- tariful de publicare in Monitorul Oficial.”
(Sursa: http://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/modificarea-denumirii)
Total de plata : in jur de 1100 ron.
Dupa ce ai depus toate actele necesare si ai achitat toate taxele, vei primi certificatul constatator in maxim o saptamana.
Dupa trecerea de la SRL-D la SRL, CUI-ul si Numarul de Inregistrare la Registrul Comertului raman aceleasi
Daca nu schimbi denumirea firmei, ci doar statutul, nu se impune actualizarea contractelor pe care le-ai incheiat cu clientii, furnizorii sau partenerii. Poti trimite o anexa sau o instiintare colaboratorilor si clientilor tai, prin care sa ii informezi ca incepand cu data la care s-a eliberat noul certificat, facturile emise si trimise, se vor face pe SRL.
Va trebui insa sa iti schimbi stampila.
Trecerea de la SRL-D la SRL vine cu avantajul posibilitatii alegerii mai multor coduri CAEN
Un SRL-D are o limita de 5 coduri CAEN de activitate din lista celor mentionate in legislatie. Dupa transformarea in SRL, aceasta limitare dispare si poti sa iti extinzi lista codurilor CAEN.
In urma schimbarilor legislative aduse de noul Cod Fiscal, actualii si viitorii antreprenori isi pun intrebari precum: „Care forma juridica este mai avantajoasa pentru afacerea mea?”, „SRL sau SRL-D ?”, „Sa trec de la SRL-D la SRL sau la PFA?”. Noi te putem ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru tine si pentru afacerea ta! Iti propunem si servicii de contabilitate complete pentru SRL-ul sau SRL-D-ul pe care il detii.