In ceea ce priveste impozitul pe profit, in ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, se vor modifica mai multe aspecte.

Cota de impozitare

Cota de impozitare a profitului ramane de 16% insa se elimina din categoria contribuabililor obligati la plata impozitului minim de 5% din venituri, cei care obtin venituri din pariuri sportive. Astfel, regimul special se aplica acum numai pentru: baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci sau cazinouri.

Anul fiscal

Contribuabilii care vor intra in dizolvare cu lichidare vor avea ca an fiscal perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, considerandu-se un an fiscal separat.

Modul de calcul

  • Limita deductibilitatii cheltuielilor cu sponsorizarile s-a majorat la 0.5% din cifra de afaceri.
  • Limita deductibilitatii cheltuielilor sociale s-a majorat la 5%, cota aplicata fondului de salarii.
  • Cheltuielile efectuate in numele angajatilor. Daca se incadreaza in suma de 400 de euro per salariat, atunci schemele de pensii facultative si primele de asigurare de sanatate sunt integral deductibile.
  • Cheltuielile de protocol sunt deductibile in cota de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol. Nu se fac ajustari fiscale, se porneste de la profitul brut contabil.
  • In cazul scutirii de impozit a profitului reinvestit, a fost introdusa o noua categorie de active (calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice – clasa 2.2.9 din Catalog);
  • Dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile, eliminandu-se astfel conditia introdusa la 1 ianuarie 2014 conform careia entitatea care primeste dividendele trebuie sa detina la data inregistrarii acestora, pe o perioada neintrerupta de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende.
  • Cheltuielile cu dobanzile si penalitatile datorate catre autoritati romane sau straine, sunt deductibile daca sunt aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati;