Incepand cu 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, pentru persoanele fizice autorizate (PFA), sistemul de impozitare a veniturilor din activitati economice se modifica.
Va prezentam cele mai mari schimbari ale sistemului de impozitare pentru PFA-uri:
- Pensii – Contributii sociale obligatorii
Contributia la sistemul de pensii va fi obligatorie, indiferent de nivelul venitului realizat de catre persoana fizica autorizata. PFA-urile vor datora CAS la nivelul cel mai mare dintre venitul realizat si plafonul minim, dar nu mai mare de plafonul maxim de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Baza lunara de impozitare va fi de minim 35% din castigul mediu salarial brut. Aceasta baza lunara se recalculeaza in anul viitor ca diferenta dintre venitul brut realizat minus cheltuielile deductibile, cu exceptia celor pentru contributiile sociale.
Ex. Pentru 2015, salariul mediu brut a fost de 2.415 lei x 35% = 845 lei
Cota de impozitare este de 10,5% sau daca se doreste un stagiu complet de cotizare, contribuabilul poate opta pentru cota de 26,3%. Aplicarea cotei de 10,5% la baza lunara de calcul este obligatorie.
Ex. 845 x 10.5% = 89 lei / luna, contributia la sistemul de pensii.
- Sanatate – Contributii sociale obligatorii
Art. 169 – Cod Fiscal 2016
„Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea si nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut prevazut la art. 138 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.”
Astfel, PFA-urile nu vor mai plati CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) daca nu obtin venituri, iar daca obtin venituri sub plafonul minim, vor platit CASS la acest plafon. Cota de impozitare este de 5.5%.
- Impozitul
Cota de impozitare a ramas la 16% si se plateste la nivelul venitului net sau a cotei de venit.
Mai multe detalii aici: